Kiinalaiset reseptit

Mandarin Chicken




Mandarin Chicken


Ainekset

Noin 400g marinoimattomia kanafileitä, tai voit tehdä tätä myös porsaan sisäfileestä
Soijaa (light soy sauce)
Riisiviinietikkaa
Maissitärkkelystä
Ruokasoodaa (ei pakollinen)
1 tölkki (300/175g) säilykemandariineja mehussa
Osterikastiketta
Sakea (ei pakollinen)
Seesamiöljy
Sriracha-Chilikastiketta
Valkoviinietikkaa
Sokeria
Appelsiinimehutiivistettä
Sipulia
Inkivääriä
Valkosipulinkynsiä

Ohje

Pilko kanafileet suupalan kokoisiksi kuutioiksi. Sekoita kulhossa kanat ja marinadin ainekset: noin 1 rkl riisiviinietikkaa 2 rkl soijaa, 1 rkl maissitärkkelystä, ripaus ruokasoodaa (ei pakollinen aineosa, maissiärkkelys tekee jo itsessään kanasta suussa sulavan mureaa niin kuin kiinalaisessa ravintolassa) Sekoita huolella ja siirrä kanat jääkaappiin marinoitumaan siksi aikaa kun valmistelet muut ainekset.

Pilko yksi keskikokonen sipuli, hienonna pari valkosipulinkynttä ja pieni pala inkivääriä. Pilko halutessasi myös hieman kevätsipulia koristeluun. Valuta mandariineista mehu esim juomalasiin.

Sekoita kulhossa kastikkeen ainekset: Mandariinitölkin mehu, noin 1 rkl Sriracha-chilikastiketta, 1tl seesamiöljyä, 2-3 rkl soijaa, 1 rkl osterikastiketta, 1 rkl Sake-riisiviiniä (ei pakollinen aineosa) 2 tl sokeria, 2 rkl valkoviinietikkaa ja noin 3 rkl appelsiinimehutiivistettä (itse käytän Fun Lightia)

Aloita jälleen paistamalla kanat kuumalla Wokkipannulla runsaassa paistonkestävässä öljyssä (esim rypsi, auringonkukka tai punainen palmuöljy) Paista kanat kahdessa tai kolmessa erässä ja siirrä aina kanat esim reikäkauhalla lautaselle odottamaan. Paista seuraavaksi sipuli, valkosipulinkynnet ja inkivääri. Lisää kanat takaisin pannulle. Sekoita kastiketta vielä hieman ja lisää se pannulle kanojen ja vihannesten sekaan. Anna kiehahtaa ja suurusta kastike kylmän veden ja maissitärkkelyksen seoksella. Lisää lopuksi pannulle mandariinit.




Chinese Dumplings

Kiinalaistet nyytit ovat aivan uskomattoman herkullisia mutta hieman haastavia valmistaa. Suosittelenkin tekemään näitä parityönä tai porukalla. Taikinaletut ehtivät kuivaa nopeasti joten siksi helpompaa kaverin kanssa. Toinen kaulitsee taikinoita, toinen täyttää ja keittää. Mutta jos kuitenkin valmistat näitä yksin muista peittää taikinat esimerkiksi tuorekelmulla. Haastavaa on myös nyyttien reunojen kiinnittäminen toisiinsa niin etteivät nyytit pääse hajoamaan keittäessä. Mutta jos jaksat nähdä hieman vaivaa ja onnistut on se kaiken sen arvoista.




Ainekset

Vehnäjauhoa
Vesi
400g jauhelihaa (nauta, sika-nauta, kana)
Kevätsipulia
Inkivääriä pieni pala
Valkosipulia
Soijaa
Seesamiöljyä
Osterikastike
Mustapippuri

Ohje

Sekoita kulhossa taikinan ainekset. 4 dl vehnäjauhoja ja lisää vettä noin 1,5-2 dl hiljalleen. Vaivaa taikinaa huolellisesti muutaman minuutin ajan ja anna levätä peitettynä niin kauan kunnes valmistat muut ainekset.

Ota toinen kulho ja lisää siihen jauheliha. Itse käytän näihin sika-nautajauhelihaa. Hienonna mukaan kaksi valkosipulinkynttä ja noin 1 rkl inkivääriä, 3-4 kevätsipulinvartta. Lisää myös mausteet: Noin 2 rkl soijaa, 1 tl seesamiöljyä, 1 rkl osterikastiketta ja ripaus mustapippuria. Sekoita taikinamassaa huolellisesti.

Ota taikina jauhotetulle alustalle. Leikkaa taikina kahtia. Pyörittele taikinoista kaksi saman mittaista tankoa halkaisijalta noin 3 cm. Pilko tangot 2-3 cm pituisiksi paloiksi. Siirrä palat lautaselle tai kulhoon ja peitä kelmulla ettivät ehdi kuivaa. Kauli taikinapaloista hyvin ohuita pyröreitä taikinalettuja. Peitä taikinaletut aina välittömästi kelmulla.

Lisää jauhelihatäyte lusikalla taikinan keskelle. Laita täytettä maltillisesi sillä nyt edessä on vaikein vaihe. Taita taikinaletun reunat yhteen ja nypytä huolellisesti reunat toisiaan vasten kiinni. Itse kostutan taikinaletun reunoja hieman vedellä mikä auttaa huomottavasti kiinnittymistä. Nyytit eivät saa päästä hajoamaan keittäessä.

Lisää nyytit kattilaan kiehuvaan veteen ja sekoita välittömästi että saat veden ja nyytit ns. pyörimään kattilassa. Keitä 4-5 kappaleen erissä noin 10-15 minuuttia. Nyytit ovat kypsiä kun ovat selvästi ilmavia ja kelluvat kattilan pinnassa. Voit vielä tarkistaa kypsyyden halkaisemalla yhden nyytin ensimmäisestä keittoerästä.

Nyytit nautitaan dippaamalla niitä kastikkeeseen.

Kastikkeen ohje

Sekoita pienessä lasikulhossa yksi hienonnettu valkosipulinkynsi, noin 1 tl raastettua inkivääriä, 2-3 rkl soijaa, 1 tl seesamiöljyä ja 1-2 rkl kiinalaista mustaa viinietikkaa (Chinkiang Vinegar)



Chop Cuey

Klassinen Amerikan-Kiinalainen ruoka.





Ainekset

400-450g marinoimattomia kanafileitä
Soijaa (Light soya sauce)
Riisiviinietikkaa
Kananmuna (ei pakollinen)
Maissitärkkelystä
Kanalientä
Osterikastiketta
Seesamiöljyä
Valkosipulia
Inkivääriä
Vihanneksia esim. porkkanaa, paprikaa, sipulia ym
Herkkusieniä (tuoreita tai säilykkeitä)

Ohje

Pilko kanafileet suupalan kuutioiksi tai suikaleiksi. Sekoita kulhossa kanat ja marinadin ainekset: kananmunan valkuainen (ei pakollinen), 2-3 rkl soijaa, 1 rkl maissitärkkelystä, pieni ripaus ruokasoodaa (ei pakollinen) 1-2 rkl riisiviinietikkaa. Sekoita huolellisesti ja anna marinoitua jääkaapissa noin 30 minuuttia.

Sekoita kulhossa kastikkeen ainekset: noin 1,5 dl kanalientä, 3 rkl osterikastiketta, 2 rkl soijaa ja 1 tl seesamiöljyä.

Hienonna valkosipulia haluamasi määrä ja raasta pieni pala inkivääriä. Pilko haluamasi määrä vihanneksia ja suikaloi herkkusieniä jos käytät tuoreita.

Paista kanat parissa kolmessa erässä kuumalla wokkipannulla runsaassa määrässä öljyä. Siirrä kanat esim reikäkauhalla lautaselle odottamaan. Paista valkosipulia ja inkivääriä muutama sekunti ja varo polttamasta niitä. Lisää muut vihannekset ja voit lorauttaa mukaan pienen määrän vettä. Vihanneksiin saa jäädä hieman rapeutta. Lisää kanat takaisin pannulle vihannesten sekaan. Lisää kastike ja herkkusienet. Sekoittele ja anna kiehahtaa. Suurusta kastike kylmän veden ja maissitärkkelyksen seoksella.

Syö riisin tai nuudelien kera .






Cashew Chicken


Tämä on yksi omista suosikkiresepteistäni. Suussa sulavaa, pehmeää kanaa herkullisella kiinalaisella ruskealla kastikkeella ja cashewpähkinöillä.



Cashwpähkinä kanaa

Ainekset

Noin 400g marinoimattomia kanfileitä
Vaaleaa soijaa (Light Soya sauce)
Tummaa soijaa (Dark Soya sauce)
Riisiviinietikkaa
Maissitärkkelystä
Kananmuna (ei pakollinen)
Osterikastiketta
Seesamiöljyä
Kanalientä
MSG aromivahvennetta (ei pakollinen)
Punaista ja vihreää paprikaa, keltasipulia, purjoa tai kevätsipulia
Valkosipulia
Inkivääriä
Sokeria
Cashewpähkinöitä

Ohje

Pilko kanafileet suupalan kokoisiksi kuutioiksi tai ohuiksi siivuiksi. Sekoita kulhossa marinadin ainekset: Noin 2 rkl soijaa, 1 rkl riisiviinietikkaa, 1-2 rkl maissitärkkelystä ja yhden kananmunan valkuainen. Sekoita huolellisesti kunnes jauhoja ei enää näy ja anna marinoitua jääkaapissa noin 30 minuuttia.

Hienonna pari-kolme valkosipulinkynttä ja pieni pala inkivääriä. Pilko paprikat ja sipulit (niin paljon kuin itse haluat)

Sekoita kulhossa kastikkeen ainekset: Noin 1,5 dl kanalientä, 3 tl sokeria, 3 rkl osterikastiketta, 1 vaaleaa soijaa, 1 tl tummaa soijaa, 1 tl msg aromivahvennetta (ei pakollinen aineosa) ja 1 tl seesamiöljyä.

Paista kanat kuumalla wokkipannulla öljyssä (esim auringonkukka tai rypsiöljy) ja siirrä kanat lautaselle odottamaan. Paista hienonnetut valkosipulit ja inkivääri muutama sekunti. Varo polttamasta. Lisää muut vihannekset, sekoittele ja paista muutama minuutti. Lisää kanat takaisin pannulle. Lisää haluamasi määrä cashewpähkinöitä ja kastike. Sekoita huolellisesti ja anna kiehahtaa. Suurusta kastike kylmän veden ja maissitärkkelyksen seoksella.

Syödään Jasmin -tai Basmatiriisin kera.



Black Pepper Beef





Ainekset

Noin 200g naudan takuumureaa pihvilihaa
Vaaleaa soijaa (Light soya sauce)
Riisiviinietikkaa
Maissitärkkelystä
Osterikastiketta
Seesamiöljyä
Sokeria
Jauhettua mustapippuria tai myllystä
Valkosipulia
Inkivääriä
Vihreää ja punaista paprikaa
Sipuli

Ohje

Leikkaa naudan pihviliha ohuiksi siivuiksi. Sekoita kulhossa naudansiivut ja marinadin ainekset: noin 1 rkl soijaa 1 rkl riisiviinietikkaa, 2 tl maissitärkkelystä ja ripaus ruokasoodaa. Anna marinoitua vähitään puoli tuntia jääkaapissa.

Pilko pari valkosipulinkynttä ja raasta pieni pala inkivääriä. Pilko hieman paprikaa ja sipulia.

Sekoita kulhossa kastikkeen ainekset: 2 rkl osterikastiketta, 1 rkl soijaa, 1 tl riisiviinietikkaa, reilusti mustapippuria, pieni loraus seesamiöljyä ja ripaus sokeria.

Paista naudansuikaleet nopeasti kuumalla wokkipannulla öljyssä. Siirrä siivut lautaselle odottamaan. Paista inkivääri ja valkosipulit muutama sekunti. Varo polttamasta. Lisää paprikat ja sipuli. Paista hetki sekoitellen (voit tarvittaessa lisätä pannulle hieman vettä) ja lisää naudansiivut takaisin pannulle. Lisää kastike mukaan ja sekoita. Anna hetki kiehua.


Syödään Basmati- tai Jasminriisin kera



Fried Banana

Ei varsinainen Kiinalainen jälkiruoka, mutta tämä löytyy usein täällä meillä Suomessa kiinalaisten ravintoloiden jälkiruokalistalta. Ja hyvä niin sillä friteeratut banaanit ja vaniljajäätelö ovat uskomattoman herkullisia ja on oma suosikkijälkiruokani. Sitä on aina pakko tilata ravintolassa käydessäni. Tämä jälkiruoka valmistuu todella nopeasti ja vaivattomasti myös kotikeittiössä. 




Ainekset

Banaania
Maissitärkkelystä
Vehnäjauhoja
Sokeria
Leivinjauhetta
Suolaa
Kanamuna
Rypsiöljyä
Vettä

Ohje

Leikkaa banaanit kahteen tai kolmen palaan. Sekoita kulhossa frittitaikinan ainekset: 1 dl maissitärkkelystä, 1 dl vehnäjauhoja, 1 tl leivinjauhetta, 1 kananmuna, vähän vettä, 1 rkl rypsiöljyä, ripaus suolaa ja 1 tl sokeria. Sekoita tasaiseksi.

Pyörittele banaanit taikinassa huolellisesti ja friteeraa rypsiöljyssä wokilla, kattilassa tai rasvakeittimessä. Itse käytän tähänkin hiiliteräswokkia.


Tarjoillaan jäätelön ja vaalean siirapin kera.



Honey Sesame Chicken


Friteerattua kanaa suolaisen makealla, hieman tulisella kastikkeella ja seesaminsiemenillä. Lisäksi seesamiöljy antaa herkullista pähkinäistä makua. 






Ainekset

340g marinoimattomia kanafileitä
Soijaa (light soya sauce)
Riisiviinietikkaa
Maissitärkkelystä
Juoksevaa hunajaa
Valkoviinietikkaa
Tomaattipyrettä tai Ketsuppia
Seesamiöljyä
Inkiväärimaustetta
Sriracha-Chilikastiketta (jos haluat hieman tulisuutta kastikkeeseen)
Vehnäjauhoja
Leivinjauhe
Öljyä
Kananmuna

Ohje

Pilko kanafileet kuutioiksi. Sekoita kulhossa kanat ja marinadin ainekset: noin 2 rkl soijaa, 1 rkl riisiviinietikkaa, 1-2 rkl maissitärkkelystä. Sekoita huolellisesti ja anna marinoitua jääkaapissa noin 30 minuuttia.

Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa: 1 rkl tomaattipyrettä tai ketsuppia, 4-5 rkl juoksevaa hunajaa, 1 rkl valkoviinietikkaa, 2 rkl soijaa, 1 tl seesamiöljyä, 0,5 tl inkiväärimustetta, 1 rkl srirachaa (ei pakollinen jos et halua kastikkeeseen tulisuutta), 5 rkl kylmää vettä, 1 tl maissitärkkelystä. (Maistele kastiketta ja lisää tarvittaessa soijaa jos tuntuu makuusi liian makealta.)

Sekoita kulhossa friteeraustaikinan ainekset: noin 1 dl maissijauhoja, 1 dl vehnäjauhoja, 1 tl leivinjauhetta, hieman kylmää vettä, ripaus suolaa, 1 kananmuna, 1 rkl rypsiöljyä. Sekoita huolellisesti tasaiseksi.

Kumoa friteeraustaikina kanojen päälle ja sekoita hyvin. Friteeraa kanat muutamassa erässä esim rypsiöljyssä kullankeltaisiksi kuumalla wokkipannulla. (Itse käytän wokkia, mutta voit käyttää myös esim. rasvakeitintä) Siirrä kanat lautaselle odottamaan. Puhdista wokkipannu ja lisää vähän öljyä. Lisää kastike pannulle, sekoittele ja kiehauta kuunnes kastike sakenee. Lisää kanat pannulle kastikkeen sekaan ja sekoita. Ripottele valmiin annoksen pinnalle seesaminsiemeniä. Voit syödä ruoan sellaisenaan tai riisin kera.




Chow Mein


Chow Mein eli paistetut nuudelit.






Ainekset:

400g marinoimattomia kanafileitä
Kananmuna
Tummaa soijaa (Dark Soya Sauce)
Vaaleaa soijaa (Light Soya Sauce)
Riisiviinietikkaa
Osterikastiketta
Valkosipulia
Inkivääriä
Kasviksia: punaista paprikaa, kevätsipulia, porkkanaa, bambunversoja
Maissitärkkelystä
Tuore punainen chili tai sriracha-chilikastiketta
Munanuudelia

Ohje

Pilko kanafileet suupalan kokoisiksi kuutioiksi tai ohuiksi suikaleiksi. Sekoita kulhossa kanat ja marinadin ainekset: kananmunan valkuainen, noin 2 rkl soijaa, 1 rkl riisiviinietikka, 2rkl maissitärkkelystä. Sekoita huolellisesti ja anna marinoitua jääkaapissa noin 30 minuuttia.

Pilko kasvikset, hienonna 2-3 valkosipulinkynttä, pieni pala inkivääriä ja chili.

Sekoita kulhossa kastikken ainekset: Noin 2 rkl osterikastiketta, 1 tl tummaa soijaa, 2rkl vaaleaa soijaa, (ja 1 rkl sriracha-chilikastiketta jos et käytä tuoretta chiliä)

Keitä munanuudelit pakkauksen ohjeen mukaan ja huuhtele sen jälkeen kylmällä vedellä.


Paista kanat kuumalla Wokkipannulla runsaassa öljyssä ja siirrä kanat lautaselle odottamaan. Paista hienonnetut valkosipulit,chili ja inkivääri muutama sekunti. Varo polttamasta! Lisää muut kasvikset ja paista pari minuuttia. Kasvikset saavat jäädä vähän rapsakoiksi. Lisää kanat takaisin pannulle. Sekoita, lisää mukaan nuudelit ja paista hetki. Lisää lopuksi mukaan kastike, sekoita huolellisesti ja paista muutama sekunti.



Chili Garlic Chicken


Valkosipulin ystävänä rakastut taatusti tähän ruokaan. Tämä jos joku pitää vampyyrit ja pusuttelijat loitolla!






Ainekset:

Noin 400g marinoimattomia kanafileitä
Kananmuna
Soijaa (Light soya sauce)
Riisiviinetikkaa
Maissitärkkelystä
Osterikastiketta
Seesamiöljy
Valkoviinietikkaa
Sokeria
Chiliöljyä
MSG aromivahvennetta
Vihreää ja punaista paprikaa, porkkanaa, kevätsipulia
Valkosipulia
Tuore punainen chili

Ohje

Pilko kanafileet suupalan kokoisiksi kuutioiksi tai ohuiksi suikaleiksi. Sekoita kulhossa kanat ja marinadin ainekset: Kananmunan valkuainen, noin 2 rkl maissitärkkelystä, 2 rkl soijaa, 1 rkl riisiviinietikkaa, 1 tl ruokasooda (ei pakollinen). Sekoita huolellisesti ja anna marinoitua jääkapissa noin puoli tuntia.

Sekoita kulhossa kastikkeen ainekset: 2 rkl osterikastiketta, 2 rkl soijaa, 1 tl seesamiöljyä, 1-2 rkl chiliöljyä, 1 rkl valkoviinietikkaa, 1 tl sokeria, 1 tl MSG aromivahvennetta (ei pakolllinen). Jos tahdot voimakkamman valkosipulin maun lisää noin 1-2 rkl chili-valkosipulikastiketta.

Hienonna 6 kpl isokokoista valkosipulinkynttä, yksi isokokoinen punainen chili ja pieni pala inkivääriä. Pilko vihannekset. (pilko porkkana mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi.
Paista kanat kuumalla Wokkipannulla runsaassa öljyssä ja siirrä kanat lautaselle odottamaan. Lisää pannulle valkosipulit, inkivääri ja chili. Paista muutama sekunti. Varo polttamasta! Lisää vihanekset ja paista pari minuutia. Lisää kanat takaisin pannulle vihannesten sekaan. Lisää myös kastike. Sekoita ja anna hetki kiehua.

Syödään basmati- tai jasminriisin kera.


(Voit myös tehdä Chili-Valkosipulikastikkeen itse sekoittamalla kulhossa soijaa, riisiviinietikkaa, ripaus sokeria, vähän seesamiöljyä, chilikastiketta esim sriracha. Hienonna muutama valkosipulinkynsi ja paista niitä wokilla muutama sekunti. Lisää myös hieman valkosipulimurskaa. Lisää kastike mukaan pannulle ja kiehauta. Suurusta kastike kylmän veden ja maissitärkkelyksen seoksella.)




Chicken & Broccoli 





Ainekset


400-500g marinoimattomia kanafileitä                             
tummaa ja vaaleaa soijakastiketta                                                                                         
riisiviinietikkaa
maissitärkkelystä
broccoli (parsakaali)
inkivääriä
valkosipulia
kanalientä
osterikastiketta
hoisin-kastiketta
seesamiöljyä
sokeria
öljyä paistamiseen

Ohje

Pilko kanafileet suupalan kokoisiksi paloiksi. Laita kanat kulhoon ja sekoita mukaan marinadin ainekset. Yhden kananmuna valkuainen, 1-2 rkl vaaleaa soijakastiketta, 1 rkl riisiviinietikkaa, 2 rkl maissitärkkelystä, 1 tl ruokasoodaa. Sekoita huolellisesti ja annan marinoitua jääkaapissa noin 30 minuuttia.


Leikkaa broccolin kukinnot irti varresta ja halkaisi ne pariin-kolmeen osaan. Voit käyttää halutessasi myös varret. Hienonna pari-kolme valkosipulinkynttä ja raasta pieni pala inkivääriä.
Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa. Noin 1 rkl osterikastiketta, 2 rkl hoisin-kastiketta, 1 rkl vaaleaa soijaa, 1 tl tummaa soijaa, 1-1,5 kanalientä, 1 tl seesamiöljyä, 2 tl sokeria. Lisää kastikkeeseen pieni loraus veteen sekoitettua maissitärkkelystä suurusteeksi.

Aloita lämmittämään wokkipannu kuumaksi. Lisää pannulle hieman paistamiseen soveltuvaa öljyä kuten rypsi-tai auringonkukkaöljy. Paista kanat muutamassa erässä sekoitellen niitä puisella kauhalla tai lastalla. Siirrä kanat lautaselle odottamaan.

Pyyhkäise pannu puhtaaksi ja lisää hieman öljyä. Paista valkosipulit ja inkivääri muutaman sekunnin ajan sekoitellen. Varo polttamasta. Lisää pannulle pilkottu broccoli ja lorauta hieman vettä tai kanalientä. Anna broccolien kypsyä hieman mutta varo keittämästä liian pitkään ettei kukinnot pääse hajoamaan. Tällöin myös tärkeät vitamiinit tuhoutuvat. Lisää sitten kanat takaisin pannulle broccolien, valkosipulien ja inkiväärin mukaan. Sekoita kastiketta ja kaada se pannulle. Sekoita huolella ja anna kiehua hetki että kastike hieman sakeutuu.

Syödään basmati- tai jasminriisin kera. 





Peking Sauce Pork 





Ainekset:

Noin 300g marinoimaton porsaansisäfile
Vaaleaa soijaa (Light Soya Sauce)
Tummaa soijaa (Dark Soya Sauce)
Riisiviinietikkaa
Maissitärkkelystä
Hoisin-kastiketta
Valkoviinietikkaa
Seesamiöljyä
Jauhettua valkopippuria
Sokeria
Valkosipulia
Inkivääriä
Vihreä paprika
Sipulia

Ohje

Leikkaa porsaansisäfile ohuiksi siivuiksi. Sekoita kulhossa porsaansiivut ja marinadin ainekset: Noin 2 rkl vaaleaa soijaa, 1 rkl riisiviinietikkaa, ripaus jauhettua valkopippuria ja 1 rkl maissitärkkelystä. Anna marinoitua huoneen lämmössä noin puoli tuntia.

Hienonna 2-3 valkosipulinkynttä ja pieni pala inkivääriä. Pilko puolikas vihreä paprika ja yksi keskikokoinen sipuli.

Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa: 2 rkl hoisin-kastiketta, 1 tl tummaa soijaa, 1 rkl valkoviinietikkaa, 1 tl seesamiöljyä ja 1 rkl sokeria.

Paista porsaansisäfilesiivut kuumalla Wokkipannulla reilussa määrässä öljyä. Siirrä siivut esim reikäkauhan avulla lautaselle odottamaan. Voit ensin laittaa lautaselle talouspaperia johon enimmät rasvat imeytyvät. Paista hienonnetut valkosipulinkynnet ja inkivääriä muutama sekunti. Varo polttamasta! Lisää pannulle pilkotut sipuli ja paprika. Paista sekoitellen hetki. Saavat jäädä hieman rapeiksi. Lisää porsaansiivut takaisin pannulle kasvisten sekaan. Lisää kastike, sekoita ja anna kiehahtaa.

Syödään Jasmin- tai Basmatiriisin kera.





Sweet & Sour Pork (Possua Hapanimeläkastikkeessa)


Klassinen hapanimeläkastike on erittäin nopea ja helppo valmistaa kotikeittiössä. Hapanimeläkastikkeesta tykkävät usein myös perheen pienemmätkin. Myös arkiruokana kiireen keskellä hyvä ruoka valmistaa koko perheelle. Porsaanlihan voi vaihtaa kanaan tai vaikka katkarapuihin.





Possu Hapanimeläkastikkeessa

Ainekset:

Noin 400g porsaan sisäfilettä
Kananmuna
Riisiviinietikkaa
Vaaleaa Soijaa (Light soya sauce)
Maissitärkkelystä
Tomaattipyrettä
Valkoviinietikkaa
Sokeria
1 purkki Ananaspalat säilykkeitä mehussa
Tuoreita vihanneksia esimerkiksi punaista paprikaa, porkkanaa, sipulia ja kesäkurpitsaa
Valkosipulia
Inkivääriä

Ohje

Kuutioi porsaansisäfile suupalan kokoisiksi kuutioiksi. Sekoita kulhossa kuutioitu sisäfile ja marinadin ainekset. Noin 1 rkl riisiviinierikkaa, 2 rkl soijaa, 2 rkl maissitärkkelystä ja yhden kananmunan valkuainen. Sekoita huolellisesti ja laita jääkaappiin noin 30 minuutiksi marinoitumaan.

Valmista sillä aikaa kastike. Sekoita kattilassa noin 1 dl valkoviinietikkaa, 0,5 dl soijaa, 2-3 rkl sokeria, 2 rkl tomaattipyrettä ja yhden ananaspalat säilykkeen mehu. Kiehauta ja sekoittele välillä. Suurusta kastike kylmän veden ja maissitärkkelyksen seoksella. Maistele kastiketta ja lisää tarvittaessa sokeria jos haluat makeamman kastikkeen tai vastaavasti soijaa jos haluat lisää suolaisuutta. Kastikkeesta saa halutessa myös tulisemman version lisäämällä esim. Sriracha-Chilikastiketta oman maun mukaan.

Pilko vihannekset suupalan kokoisiksi paloiksi. Hienonna kolme valkosipulinkynttä ja pieni pala inkivääriä.

Paista porsaansisäfilekuutiot öljyssä kuumalla Wokkipannulla ja siirrä kuutiot lautaselle odottamaan. Lisää pannulle hieman öljyä ja paista inkivääriä ja valkosipuleita muutama sekunti. Varo polttamasta! Lisää muut kasvikset ja paista hetki sekoitellen. Kasviksiin saa jäädä rapsakkuutta. Lisää porsaansisäfiekuutiot takaisin pannulle. Lisää mukaan myös kastike. (Voit lisätä halutessasi myös ananaspalat) sekoita ja anna kiehahtaa.


Syödään Jasmin- tai Basmatiriisin kera.


Kung Pao Chicken

Klassinen Kiinalainen ruoka ja väitetään että myös ensimmäisiä etnisiä ruokia Suomessa. Sichuanpippurit antavat Kung Pao kanalle erittäin autenttisen ja kirjaimellisesti suussa kihelmöivän maun. Sichuanpippureita löytää Suomessa etnisistä elintarvikekaupoista.





Ainekset:

400-500g marinoimattomia kanafileitä
Kananmuna
Tummaa soijaa (dark soya sauce)
Vaaleaa soijaa (light soya sauce)
Riisiviinietikkaa
Maissitärkkelystä
Sokeria
Kiinalaista mustaa viinietikkaa (Black Vingar)
MSG aromivahvennetta (ei pakollinen)
Inkivääriä
Purjoa
Valkosipulia
Sichuanpippuria
Kuivattuja punaisia chiliä
Maapähkinöitä

Ohje

Pilko kanafileet suupalan kokoisiksi paloiksi. Laita kananpalat kulhoon. Marinoi kanat noin 2 rkl maissitärkkelystä, 1-2kl soijaa, 1rkl riisiviinietikkaa, 1tl ruokasoodaa, yhden kananmunan valkuainen. Sekoittele kanat ja marinadin ainekset huolellisesti ja laita jääkaappiin marinoitumaan noin 30 minuutiksi. 

Pilko sillä aikaa kolme valkosipulinkynttä ja pieni pala inkivääriä. Pilko myös purjoa. Itse jätän purjon melko isoiksi kokonaisiksi renkaiksi. Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa. 2 rkl kiinalaista mustaa etikkaa (chinese black vinegar) 1tl tummaa soijaa (dark soya sauce) 4 tl sokeria, 1tl msg aromivahvenne (ei pakollinen) lisää kastikkeeseen hieman kylmään veteen sekoitettua maissitärkkelystä. Sekoita kastikeen ainekset hyvin.

Poista kuivatuista chileistä siemenet. (Kung pao kanan ei ole tarkoitus polttaa suutasi karrelle) itse laitoin 6 kpl jotka pilkotaan pariin- kolmeen osaan. Tarvitaan myös Sichuanpippureita. Laita niitä 6-8 kpl. 

Paista kanat mahdollisimman kuumalla wokilla öljyssä nopeasti. Siirrä kanat lautaselle hetkeksi odottamaan. Paista nopeasti muutaman sekunnin ajan pilkkomiasi valkosipuleita, inkivääriä, chilejä ja sichuanpippureita. Varo polttamasta! Lisää kanat takaisin pannulle ja lisää mukaan sipulit. Lisää sekaan haluamasi määrä maapähkinöitä. Paista hetki ja lisää kastike. Sekoittele ja kiehauta.

Syödään Jasmin- tai Basmatiriisin kera


Mongolian Beef

Amerikan-Kiinalainen ruoka. Naudanlihaa ja kevätsipulia herkullisella kiinalaisella ruskealla kastikkeella.






Ainekset:

Noin 500g Atrian naudan takuumureaa pihvilihaa
Vaaleaa soijaa (light soya sauce)
Tumma soijaa (dark soya sauce)
Riisiviinietikka
Sokeria
Seesamiöljyä
Valkoviinietikkaa
Jauhettua valkopippuria
Maissitärkkelystä
Sriracha-Chilikastiketta
Osterikastiketta
Kevätsipulia
Ikivääriä
Valkosipulia

Ohje

Pihviliha leikataan ohuiksi siivuiksi. Sekoita kulhossa suikaleet ja marinadin ainekset reilu loraus soijaa, noin 2rkl riisiviinietikkaa, ripaus jauhettua valkopippuria, 2-3 rkl maissitärkkelystä. Sekoita huolellisesti ja anna marinoitua jääkaapissa 30-60 minuuttia.

Hienonna 3-4 valkosipulinkynttä ja pieni pala inkivääriä. Pilko reilusti kevätsipulia. Sekoita kulhossa kastikkeen ainekset noin 3 rkl osterikastiketta, 2-3 rkl vaaleaa soijaa, 1 tl tummaa soijaa, 1tl seesamiöljyä, 1rkl valkoviinietikkaa, 1 rkl sokeria ja 1 rkl sriracha-chilikastiketta. Sekoita hyvin. 

Paista naudansiivut kuumalla wokkipannulla öljyssä ja siirrä siivut lautaselle odottamaan. Lisää pannulle inkivääri ja valkosipuli paista muutama sekunti ja varo polttamasta. Lisää kastike, sekoittele ja anna kiehahtaa. Lisää naudansiivut takaisin pannulle kastikkeen sekaan ja pilkkomasi kevätsipulit. Sekoittele ja paista noin minuutti. 

Syödään jasmin- tai basmatiriisin kera




Orange Chicken

Rapeaksi friteerattua kanaa herkullisessa ja raikkaassa appelsiini kastikkeessa vie kielen mennessään. Sriracha-kastike antaa sopivasti potkua ja sopii hyvin yhteen appelsiinin kanssa. 






Ainekset:

Noin 400g marinoimattomia kanafileitä
Kananmuna
Soijaa
Appelsiinimehutiivistettä
Riisiviinietikkaa
Maissitärkkelystä
Seesamiöljyä
Appelsiini 1 kpl
Sriracha-chilikastiketta
Muscovado-Ruokosokeria
Valkoviinietikkaa
Valkosipulia
Ikivääriä
Kevätsipulia
Vehnäjauhoja
Öljyä (friteeraukseen sopivaa)

Ohje

Kanafileet pilkotaan suupalan kokoisiksi paloiksi. Laita kanat kulhoon ja sekoita mukaan marinadin ainekset. Yhden kananmunan valkuaista, noin 1 rkl riisiviinietikkaa, 2 rkl soijaa, 2 rkl maissitärkkelystä. Sekoita huolellisesti ja anna marinoitua jääkaapissa noin puoli tuntia.

Pilko muutama kevätsipuli, 3 valkosipulinkynttä ja pieni pala inkivääriä. Inkiväärin voi myös raastaa. Sekoita toisessa kulhossa kastikkeen ainekset. Noin 3 rkl soijaa, 1 dl appelsiinitiivistemehua (itse käytin Fun Lightia), 2 rkl raastettua appelsiinin kuorta, 1 iso ruokalusikallinen tummaa muscovado ruokosokeria, 3 rkl valkoviinietikkaa, vajaa ruokalusikallinen sriracha-chilikastiketta, 1 tl seesamiöljyä. Lisää kastikkeeseen myös pilkkomasi inkivääri, valkosipulit ja kevätsipulit. Sekoita hyvin.

Lisää esim syvälle lautaselle noin 2 dl maissitärkkelystä ja 1 dl vehnäjauhoja ja sekoita ne hyvin keskenään. Pyörittele kananpalaset yksitellen hyvin jauhoissa ja siirrä sivuun odottamaan.

Friteeraa kanat kullan keltaisiksi. Itse käytän Hiiliteräswokkia. Voi käyttää myös kattilaa tai rasvakeitintä. Lisäsin wokille reilusti rypsiöljyä ja friteerasin kanat kolmessa erässä ja reikäikauhalla siirtäen kanat lautaselle odottamaan. Kaada wokilta enimmät öljyt pois. Wokki takaisin liedelle ja liesi keskilämmöllä. Sekoita kastiketta hieman ja kaada se pannulle. Anna kiehua noin minuutin verran. Suurusta kastike kylmän veden ja maissitärkkelyksen seoksella. Kiehauta ja kaada takaisin pannulle kastikkeen mukaan friteeratut kananpalat. Sekoita huolellisesti ja siirrä wokki sivuun. Koristele valmis annos pilkotuilla kevätsipuleilla tai seesaminsiemenillä.

Voit nauttia ruoan sellaisenaan tai jasmin- tai basmatiriisin kera.





Jukan oma kanawokkiresepti



Oma kehittelemäni resepti. Tämä ruoka on pitkän testausprosessin tulos ja olen vihdoinkin tyytyväinen tähän reseptiin. Lupaan kaikille että tämä jos joku on hyvää!






Ainekset         
                                                                                          
- 400-500g marinoimattomia kanafileitä tai rintafileitä
- Tuoreita vihanneksia esim. purjoa tai kevätsipulia,
paprikaa, porkkanaa ja kesäkurpitsaa
- inkivääriä
- valkosipulia
- kanalientä
- vaaleaa- ja tummaa soijaa
- riisiviinietikkaa
- kananmuna
- ruokasooda
- maissitärkkelystä
- kananmuna
- hoisin-kastike
- osterikastike
- seesamiöljy
- valkoviinietikka
- juoksevaa hunajaa
- sriracha-kastike
- sokeria
- MSG aromivahvennetta





Ohjeet


Pilko kanafileet tai rintafileet suupalan kokoisiksi paloiksi. Laita kanat kulhoon ja sekoita huolellisesti mukaan marinadin ainekset. Yhden kananmunan valkuainen, 2 rkl vaaleaa soijaa, 1 rkl riisiviinietikkaa, 1 tl ruokasoodaa ja 2 rkl maissitärkkelystä. Anna marinoitua noin 30 minuuttia jääkaapissa.

Pilko vihanneksia haluamasi määrä. Raasta tai hienonna pieni määrä inkivääriä ja hienonna myös 3-4 valkosipulinkynttä.
Valmista kastike sekoittamalla ainekset kulhossa. Noin 1,5 dl kanalientä, 2 rkl hoisin-kastiketta, 1 rkl osterikastiketta, 1 tl tummaa soijaa, 1-2 rkl vaaleaa soijaa, 1 tl seesamiöljyä, 1 rkl juoksevaa hunajaa, 1 tl sokeria, 2 rkl valkoviinietikkaa, 1 rkl sriracha-kastiketta ja 1 tl MSG aromivahvennetta (ei pakollinen)

Anna wokkipannun lämmetä kuumaksi ja lisää pannulle paistamiseen soveltuvaa öljyä esimerkiksi auringonkukka- tai rypsiöljy. Paista ensin kanat kahdessa tai kolmessa erässä ja siirrä kanat aina lautaselle odottamaan. Lisää sitten inkivääri ja valkosipulit pannulle. Paista muutaman sekunnin ajan ja varo polttamasta. Lisää mukaan pilkkomasi vihannekset ja paista niitä hieman. Lisää kanat takaisin pannulle. Sekoita kastiketta ja kaada pannulle kanojen ja vihannesten mukaan. Sekoita hyvin. Kun kastike alkaa kiehua suurusta se kylmän veden ja maissitärkkelyksen seoksella. Sekoittele ja anna hetki kiehua.

Nauti ruoka Basmati- tai Jasminriisin kera. 








6 kommenttia:

  1. Nyt on pakko lähettää kokille kiitokset, aloin ihan vastikään opetella kokkaamaan kiinalaisia ruokia ja olenkin kolunnut varmaan valtaosan netin syövereiden resepteistä, mutta tämä Jukan oma kanawokkiresepti hakkaa kaikki muut ihan kuusnolla! Tätä syödäänkin kotona nyt ihan viikottain..

    VastaaPoista
  2. Kaikki käyty läpi:)Koska tulee lisää reseptejä mielummin tulisija repii!!!

    VastaaPoista
  3. Sydämellinen kiitos hyvistä resepteistä,moni lähti kokeiluun.

    VastaaPoista
  4. Hei! Mikä hiiliteräswokki olis paras sun mielestä? Kiitos.

    VastaaPoista
  5. Heips! Olisi kiva jos kehittelisit currykastikkeen ja chilikastikkeen ohjeet :)

    VastaaPoista
  6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista