tiistai 17. huhtikuuta 2018

Chinese Dumplings

Kiinalaistet nyytit ovat aivan uskomattoman herkullisia mutta hieman haastavia valmistaa. Suosittelenkin tekemään näitä parityönä tai porukalla. Taikinaletut ehtivät kuivaa nopeasti joten siksi helpompaa kaverin kanssa. Toinen kaulitsee taikinoita, toinen täyttää ja keittää. Mutta jos kuitenkin valmistat näitä yksin muista peittää taikinat esimerkiksi tuorekelmulla. Haastavaa on myös nyyttien reunojen kiinnittäminen toisiinsa niin etteivät nyytit pääse hajoamaan keittäessä. Mutta jos jaksat nähdä hieman vaivaa ja onnistut on se kaiken sen arvoista.
Ainekset

Vehnäjauhoa
Vesi
400g jauhelihaa (nauta, sika-nauta, kana)
Kevätsipulia
Inkivääriä pieni pala
Valkosipulia
Soijaa
Seesamiöljyä
Osterikastike
Mustapippuri

Ohje

Sekoita kulhossa taikinan ainekset. 4 dl vehnäjauhoja ja lisää vettä noin 1,5-2 dl hiljalleen. Vaivaa taikinaa huolellisesti muutaman minuutin ajan ja anna levätä peitettynä niin kauan kunnes valmistat muut ainekset.

Ota toinen kulho ja lisää siihen jauheliha. Itse käytän näihin sika-nautajauhelihaa. Hienonna mukaan kaksi valkosipulinkynttä ja noin 1 rkl inkivääriä, 3-4 kevätsipulinvartta. Lisää myös mausteet: Noin 2 rkl soijaa, 1 tl seesamiöljyä, 1 rkl osterikastiketta ja ripaus mustapippuria. Sekoita taikinamassaa huolellisesti.

Ota taikina jauhotetulle alustalle. Leikkaa taikina kahtia. Pyörittele taikinoista kaksi saman mittaista tankoa halkaisijalta noin 3 cm. Pilko tangot 2-3 cm pituisiksi paloiksi. Siirrä palat lautaselle tai kulhoon ja peitä kelmulla ettivät ehdi kuivaa. Kauli taikinapaloista hyvin ohuita pyröreitä taikinalettuja. Peitä taikinaletut aina välittömästi kelmulla.

Lisää jauhelihatäyte lusikalla taikinan keskelle. Laita täytettä maltillisesi sillä nyt edessä on vaikein vaihe. Taita taikinaletun reunat yhteen ja nypytä huolellisesti reunat toisiaan vasten kiinni. Itse kostutan taikinaletun reunoja hieman vedellä mikä auttaa huomottavasti kiinnittymistä. Nyytit eivät saa päästä hajoamaan keittäessä.

Lisää nyytit kattilaan kiehuvaan veteen ja sekoita välittömästi että saat veden ja nyytit ns. pyörimään kattilassa. Keitä 4-5 kappaleen erissä noin 10-15 minuuttia. Nyytit ovat kypsiä kun ovat selvästi ilmavia ja kelluvat kattilan pinnassa. Voit vielä tarkistaa kypsyyden halkaisemalla yhden nyytin ensimmäisestä keittoerästä.

Nyytit nautitaan dippaamalla niitä kastikkeeseen.

Kastikkeen ohje

Sekoita pienessä lasikulhossa yksi hienonnettu valkosipulinkynsi, noin 1 tl raastettua inkivääriä, 2-3 rkl soijaa, 1 tl seesamiöljyä ja 1-2 rkl kiinalaista mustaa viinietikkaa (Chinkiang Vinegar)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti