Ohjeita,tietoa ym

Stir Fry

Stir fry on Kiinalainen ruoanvalmistustekniikka jossa ruoka paistetaan öljyssä Wokkipannulla korkeassa lämpötilassa. Tekniikka on ikivanhaa ja keksitty aikana jolloin Kiinassa oli pulaa polttopuusta. Oli keksittävä miten valmistaa ruokaa nopeasti, ettei puita kuluisi. Wokkipannu taas ei ole alkujaan tarkoitettu ruoan valmistamiseen vaan viljan kuivaamiseen.

Stir Fry ruoat aloitetaan aina valmistelemalla ensi raaka-aineet ja sen jälkeen tapahtuu itse paistaminen. Liha pilkotaan pienemmiksi suupalan kokoisiksi kuutioiksi tai suikaleiksi. Sen jälkeen marinoidaan. Inkivääri, chilit ja valkosipulit hienonnetaan. Vihannekset pilkotaan ja sekoitetaan kastikeen ainekset kulhossa. Kastikkeen ainekset voidaan myös lisätä suoraan pannulle. Kun kaikki raaka-aineet ovat valmiina omissa kulhoissaan voidaan aloittaa paistaminen. Wokkipannu kuumennetaan rauhassa jonka jälkeen lisätään paistamiseen soveltuva öljy. Lihat yleensä paistetaan ensin ja siirretään sivuun odottamaan. Sen jälkeen paistetaan inkivääri, chili ja valkosipulit nopeasti koko ajan sekoitellen. Muut kasvikset lisätään seuraavaksi, paistetaan ja sekoitellaan. Tässä vaiheessa voi lisätä pannulle hieman vettä. Esimerkiksi parsakaalia ja porkkanaa kypsentäessä. Lihat lisätään takaisin pannulle vihannesten sekaan. Lopuksi lisätään kastike, sekoitelaan ja kiehautetaan. Kastike voidaan halutessa suurustaa tässä vaiheessa kylmän veden ja maissitärkkelyksen seoksella.


Chinese Velveting

Lihan marinointitekniikka jota etenkin Kiinalaiset ravintolat käyttävät. Tällä saadaan lihasta suussa sulavan pehmeää ja mehukasta. Lihat pilkotaan ja marinoidaan sekoittamalla kulhossa maissi- tai tapiokatärkkelystä, soijaa ja riisiviinietikkaa. Toiset lisäävät myös ripauksen ruokasooda. Myös kananmunan valkuaista voidaan lisätä mikä auttaa maissitärkkelystä sitoutumaan lihaan. Mutta se ei kuitenkaan ole pakollista jos olet esimerkiksi allerginen. Lihan marinointi ajaksi riittää 30-60 minuuttia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti